Pronájem zahrady je často jedinou možností, jak se dostat k vysněnému kousku přírody, kde lze relaxovat nebo kde může člověk popustit uzdu své pěstitelské vášni. Zahrad určených k prodeji je totiž na trhu poměrně málo a dům s vlastním pozemkem si zdaleka každý dovolit nemůže. Pobyt na čerstvém vzduchu, většinou dále od městského shonu, je přitom pro řadu z nás velikým lákadlem. V České republice se ale bohužel počet zahrad neustále snižuje, a najít něco vhodného dá obvykle práci. Poptávka po zahradách je přitom stabilně vysoká. 

Chcete si nějakou zahradu pronajmout? Možná budete mít štěstí. Ale ještě předtím, než se touto cestou vydáte, měli byste vědět, co takové řešení obnáší a s čím vším je třeba počítat. Takže se na to podíváme.

 

Hledáte pronájem zahrady? To bude nejspíš složité!

Mít svou vlastní zahradu je snem mnoha z nás. Lidé ze sídlišť a z různých bytovek by jistě mohli vyprávět. Česká republika byla v minulosti vášní obyvatel pro zahradničení proslulá. Vznikaly zde celé zahrádkářské kolonie. Byly velice oblíbené a hojně rozšířené, ale později, s postupným rozvojem měst, musely mnohé z nich ustoupit novým stavbám a projektům. Tyto rozlehlé oázy zeleně se stále častěji ruší a na jejich místě vyrůstají obytné domy, obchodní či sportovní centra nebo třeba silnice. Tento trend je zřejmý a vede k tomu, že zahrad určených k prodeji nebo pronájmu je k dispozici stále méně. 

Přesto si chcete zahradu zkusit pronajmout? To může být docela složité. Ale určitě ne nemožné.

Příležitost stále vzácnější

Najít zahradu k pronájmu není opravdu jednoduché. Nabídka takových pozemků je velmi omezená a zájemců je obvykle mnoho. Čas od času se ale přece jen nějaká příležitost objeví. Pokud máte štěstí a narazíte na volnou zahradu, kterou její majitel nabízí k pronajmutí, musíte určitě jednat rychle. Jinak vás nepochybně někdo předběhne. A pamatujte si, že většina majitelů zpravidla dává přednost lidem, kteří si jejich zahradu hodlají pronajmout dlouhodobě. Není tomu tak vždy, ale jde o záležitost poměrně častou. Snažte se tedy vzbudit dojem, že budete nejen solidní, ale i dlouhodobý nájemce!

 

Je to vůbec řešení, které se vám vyplatí?

Zvažujete-li pronájem zahrady, je důležité pečlivě promyslet, zda se vám takové řešení vůbec vyplatí. Pronájem má jistě své výhody, ale jsou s ním spojena i jistá omezení. Na jedné straně vám poskytne prostor pro pěstování vlastních plodin a pro příjemnou relaxaci, na druhé straně budete zřejmě nuceni respektovat přání a požadavky majitele, pokud jde o nejrůznější úpravy a možná i o výsadbu některých rostlin. To vlastní zahradu, tu si můžete upravit podle svého. A nikdo vám do toho mluvit nebude. 

Někdy jde také o finanční stránku věci. Pokud plánujete zahradu využívat intenzivně, například pro pěstování zeleniny nebo bylinek, může být pronájem výhodný i tehdy, bude-li nájem relativně vysoký. Jestli ji však využijete jen občas, doplatíte na to. Faktem ale je, že o peníze tu zpravidla neběží. Podstatná je zeleň, otevřené nebe a kousek toho soukromí. Nebo snad ne?

Přečtěte si o  Metody úpravy obočí aneb Jak se vyhnout častým chybám při líčení

 

Pozor na smlouvu!

Při pronájmu zahrady je samozřejmě důležité věnovat pozornost právním aspektům. Nájemní smlouva by měla mít písemnou podobu a musí obsahovat všechny důležité body, jako je výše nájmu, délka nájmu, povinnosti nájemce a pronajímatele, a podmínky ukončení smlouvy. V případě, že se vyskytnou nějaké problémy, je dobré mít vše písemně ošetřeno. Je to celkem prosté. Pronajímatel přitom mnoho povinností nemá. Jistě, nesmí vám sklízet úrodu a musí vám předat zahradu v takovém stavu, aby byla vůbec vhodná k užívání. To je ale asi tak všechno. 

Vy však budete povinni celý pozemek řádně udržovat a řídit se pravidly, která si majitel vymíní. Vaší povinností bude také hradit včas nájemné. Většina majitelů obvykle trvá na ročních platbách. A pozor! Bez svolení majitele byste na jeho pozemku raději neměli nic stavět. 

Co je vám tedy vlastně povoleno?

  • Užívání zahrady podle smluvních podmínek
  • Možnost provádět na zahradě úpravy (s výjimkou zásadních změn, které vyžadují souhlas majitele)
  • Využívání zahrady k pěstování plodin a k rekreačním účelům

 

Kde se zahrádkářům stále daří?

Navzdory citelnému úbytku zahrádkářských kolonií, v některých částech republiky stále existují města a obce, kde tyto specifické komunity celkem dobře prosperují. Například v Praze můžete najít hned několik zahrádkářských osad, jako třeba tu legendární na Libeňském ostrově, nebo osadu ve správě zahrádkářského spolku Střížkov. Brno se může pochlubit zahrádkářskými koloniemi v oblasti Králova Pole nebo v Židenicích. V Plzni jsou oblíbené kolonie v okolí Borského parku a Doubravky. Vždy jde o místa, která lidem poskytují tolik potřebný prostor k relaxaci. A to ať už si pod tímto pojmem představíte okopávání záhonků či starost o květiny, nebo spíše jen lenošení pod slunečníkem.

Ekonomické aspekty 

Ekonomická stránka pronájmu zahrady nebývá nijak zásadní překážkou. Cena pronájmu se může lišit v závislosti na lokalitě, velikosti a vybavení zahrady. To ano. Extrémně drahá záležitost to ale většinou není. Nějaké náklady však přináší:

  • Nájemné za pozemek
  • Možné poplatky za vodu a elektřinu
  • Náklady na údržbu a opravy
  • Investice do zahradního nářadí a vybavení

 

Když nemáte jinou možnost

Pronájem zahrady může být dobrým řešením pro každého, kdo nemá jinou možnost, jak získat prostor pro pěstování ovoce, zeleniny, bylinek i okrasných rostlin. Pro každého, kdo touží po místě, kde by mohl v klidu odpočívat. Zpravidla to ani není příliš drahé, jen nabídka bývá vcelku mizivá. Pokud se vám tedy už podaří na nějakou opravdu pěknou zahradu narazit, jednejte s jejím majitelem tak, aby vám ji do užívání svěřil na co nejdelší dobu. 

Podobná příležitost se totiž nemusí dlouho opakovat!

Kategorie: BlogBydlení